Hogyan mondjunk fel munkavállalóként?

Bármikor szembe kerülhetünk azzal a problémával, hogy már nem érezzük magunkénak azt, amiért dolgozunk. Elveszítjük a motivációnkat, rossz érzéssel járunk be a munkahelyre. Amennyiben körbejártuk a felmerülő gondokat, és feloldhatatlan problémákkal találjuk szemben magunkat, már csak a felmondás marad.

Ami megöli a motivációt

Hogyan jutunk el a felmondásig, amikor eleinte álmaink munkahelyének tűnt? Ezeket a feladatokat akartuk csinálni, jó a csapat, szuperek a munkakörülmények. Munka közben nem különül el, hogy mit teszünk a cégért, hiszen egyek vagyunk vele. Mégis, most ott tartunk, hogy nincs tovább.

A leggyakoribb kiváltó ok, hogy a főnök rosszul kezeli a munkavállalókat, illetve a kényes szituációkat. Mindig is lelkiismeretesen dolgoztál, túlóráztál is (és még ki sem fizették), voltak jó ötleteid. Ezzel egyidőben láttad, de nem foglalkoztál azzal, hogy munkakerülő, lógós kollégáid helyett is Te végzel feladatokat. Egy idő után a főnököd elkezd minden hibát, problémát Neked tulajdonítani, miközben a kivételezett munkatársak szinte már egész nap csak a közösségi- vagy híroldalakat bújják („Azt a lovat ütik, amelyik a legjobban hajt”).

Egy ideig ezen felül lehet kerekedni, de eljön az a pont, amikor a motiváció csírája is kihal a folyamatos frusztráltság, stressz miatt. Aztán szép lassan átkúszik a mindennapjainkra, magánéletünkre is ez a tehetetlenség.

Szakemberekből hiány van, ezért a megbízható, korrekt munkatársak megbecsülésére nagy hangsúlyt kellene fektetniük a munkáltatóknak. A munkaerőpiaci helyzet most úgy áll, hogy a cégek állnak sorban a jó emberekért, és nem fordítva.

“Az élet ahhoz túl rövid, hogy elviseljük a rossz főnököket. Ha mégis ilyennek dolgozol, hacsak nem éhezel vagy nem vagy teljesen kiszolgáltatott, kezdj el új állást keresni. Azonnal. Rúgd ki a rossz főnököt! Azzal, hogy felmondasz.” – Shane Rodgers, Ai Group 

Legyünk korrektek felmondás alatt is

Sok valós és vélt sérelem ér minket, mire eljutunk a felmondásig. Mégis annak a korrekt, megbízható embernek kell maradnunk, akik mindig is voltunk. Mondjuk el szépen, lényegre törően, hogy miért vált lehetetlenné a további közös munka. Természetesen a törvény azt is lehetővé teszi, hogy ne indokoljuk meg a felmondásunkat.

Fontos, hogy a felmondást nem elég szóban megtenni! Mindenképpen írásba kell foglalni, és egy példányt alá kell íratni a munkáltatói jogkör gyakorlójával, ezzel bizonyítva, hogy átvette felmondásunkat. A következő munkanaptól kezdődik meg ugyanis a felmondási idő, melynek végéig még tart a munkaviszonyunk.

A felmondási idő törvény értelmében 30 nap, illetve a munkaszerződésünkben lehet ettől eltérő megállapodás. A felmondási időtől lehetősége van eltekintenie a munkáltatónak. Figyeljünk, mert a törvény szerinti időarányos felmondási idő hosszabbítása munkáltatói felmondás esetén érvényesek csak! (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 69§)

Az interneten rengeteg mintát találunk felmondásra, de ügyelni kell rá, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelőt használjuk.

Munkavállalóként az alábbi lehetőségek közül választhatunk 2019-ben:

– Felmondás közös megegyezéssel

– Felmondás munkavállaló részéről (korábban rendes felmondás)

– Azonnali hatályú felmondás (korábban rendkívüli felmondás)

– Felmondás próbaidő alatt munkavállaló részéről

– Felmondás munkavállaló részéről határozott idejű munkaviszony esetén

Az azonnali hatályú felmondásnak és a határozott idejű munkaviszony megszüntetésének jogilag megalapozottnak kell lennie, ilyen esetben ajánlott ügyvéddel egyeztetni.

Felmondási idő, és a munkaviszony vége 

A felmondást követően a munkáltatónak és munkavállalónak is kötelezettségei vannak.

Munkavállaló kötelezettségei:

– Munkakörét az előírt rendben köteles átadni,

– el kell számolnia a rá bízott munkaeszközökkel, előlegekkel

Munkáltató kötelességei:

– A munkakör átadásának, és az elszámolásnak a feltételeit biztosítania kell

– Ki kell fizetnie a munkabért, járandóságokat,

– valamint ki kell adni a jogszabályokban előírt igazolásokat.

A munkaviszony megszűnését követő egy éven belül kérhetünk még írásos értékelést volt munkáltatónktól (amennyiben legalább fél évig fennállt a munkaviszonyunk). Ez jól jöhet abban az esetben, ha referenciát kérnek tőlünk.

Új munkahellyel való megállapodásnál minden olyan körülményt figyelembe kell vennünk, ami az aktuális munkaviszonyunkban még befolyásolhatja a lezárás időpontját.

Felmondás előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy valóban csak ez a lehetőség létezik-e. Elképzelhető, hogy a vezetőség nyitott arra, hogy a jelzett problémákat valóban megoldják.

 

Forrás:

HR Portal Facebook poszt (idézet)

https://officina.hu/belfoeld/94-munkavallaloi-felmondas-minta-2018

https://officina.hu/belfoeld/120-felmondasi-ido-szamitasa

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1200001.TV

 

Fincza Kata