Neked való a startup?

Startup, számos helyen előjön, legyen szó filmekről, ahol fiatalok nagy csoportja mosolyogva és együttdolgozva tölti mindennapjait, internetről, ahol megannyi cikket találhatunk a témáról, akár pro és kontra összevetéseként is, de vajon tényleg tudjuk mi is az a startup, és tényleg olyan jó, mint ahogy a filmekben látni?

Mi is az a startup?

A startupper.hu1oldalon két féle megközelítést is közölnek egy régebbi cikkben, én pedig úgy gondolom mindkettő a maga módján helytálló és fontos.

Az író(k) először Eric Ries Lean Startup című könyvéből hozzák a megfogalmazást, azaz: „ Olyan vállalkozás, amely célja egy új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között.” Azonban ez, mint ahogy a cikkben is említik, manapság már sokkal több. Így én inkább ennél a megfogalmazásnál maradnék: „Egy nagy növekedési potenciállal rendelkező, nemzetközi piacokra készülő, globális, robbanás-szerű növekedésre kódolt vállalkozás.”

Mint ahogy mindegyik vállalkozási formának megvannak az előnyei és a hátrányai, úgy a startupnak is, így fontos ezt mérlegelni, mielőtt arra adjuk a fejünket, hogy csatlakozunk egyhez, vagy mi magunk vágunk bele egy ilyen cég létrehozásába.

Előnyei közé egyből a „fogalomból” leginkább érződő tulajdonságot, az új termék, szolgáltatás létrehozását említeném, hiszen ez rendkívül pozitív tud lenni. Létrehozni valami újat izgalmas folyamat. A tervezés, gondolkodás folyamatától a bemutatásig és értékesítésig szükség van a kreativitásra, a más megközelítésre és a fiatalos, modern gondolkodásra.

Az ember szabadabb kezet kap, számíthat arra, hogy a véleménye mérvadó lesz, ezáltal a megbecsülés érzése ott lebeg majd a szeme előtt.

Barátságok és kapcsolatok is megszületnek ez idő alatt, a kapcsolatteremtés, pedig mint tudjuk, szintén nem elhanyagolható sem a magánéletben, sem pedig a munkában. Ennél a cégformánál pedig különösen fontos, hiszen nem csak közvetítőket, gyártókat és egyéb, a cég számára fontos embereket kell felkeresni és megtartani, hanem hatalmas hangsúlyt kell fektetni az emberek igényeinek felmérésére. Mivel egy új termékről beszélünk, nem tudhatjuk előre, hogy van-e rá kereslet, ha van, mekkora, így feltétlen muszáj ennek utánajárni, ha nem szeretnénk egyhamar lehúzni a rolót.

Rugalmasabb, gördülékenyebb. A pörgés mindennapos, azonban az empátia is magasabb. Nem feltétlen csinálnak gondot azokból a dolgokból, amikből például egy multinál, így a szabadságolás, a programtervezés is könnyebb, viszont, hogy ellentmondás is legyen a dolgokban, többnyire a munkaidőd sem megszabott. Előfordulhat, hogy hirtelen beüt valami baj épp mielőtt mennél haza, de muszáj, hogy megoldd, vagy szimplán csak eláraszt a munka és nem végzel időben. Azonban, ha ezt nem teherként, hanem fejlődési lehetőségként tudod felfogni, akkor számodra sok jót jelenthet csatlakozni egy startuphoz.

Fiatalos környezet. A fentiekből adódik, hogy mindezeket a feladatokat nem lehet megvalósítani modern, átlátható környezet nélkül, így a startup irodái többnyire a kornak megfelelő (ha nem a legújabb) számítástechnikai eszközökkel, a hétköznapi szükségletek kielégítésére alkalmas eszközökkel vannak felszerelve. A modern dizájn elemei és az abszurd kiegészítők mellett természetesen.

Ha ezek után minden, vagy majdnem mindegyik pontban magadra és a tulajdonságiadra ismertél (vagy van egy jó ötleted), akkor mindenképp érdemes belevágnod a startupok által hirdetett állások keresésébe, hiszen nagy változást hozhat az életedbe.

„Az életünket kiteljesítő munka soha nem a pénzről szól. Ha igazi szenvedélyt érzel, ösztönösen megtalálod az utat efelé.” – Eileen Fisher, aki 1984-ben mindössze 350 dollárból alapította a cégét, mára már az egymilliószorosa a bevétele ennek az összegnek.

 

Öhlmüller Anna