A sikerhez vezető út 3. – Teremtsünk egyensúlyt 2.!

A sikerhez vezető út sorozat célja, hogy olyan elméleti és gyakorlatias tudást adjunk át az embereknek, melyeket megfogadva és a mindennapokba beépítve hasznosíthatnak a sikeres élet megtervezésében és elérésében. Az említett gyakorlatok többnyire a pozitív pszichológia eszközei. Az első részben megnéztük, hogy hogyan definiálhatjuk a sikert és hogyan tudjuk megtervezni az oda vezető utat. A második részben arra tértünk ki, hogy hogyan tudunk belső egyensúlyt teremteni, melyből kiindulva céljainkra tudunk összpontosítani. Foglalkoztunk az önismerettel, a hálával, a mindfulnessel és az érzelmi intelligencia fontosságával, a harmadik, azaz mostani cikkünkben pedig a reziliencia, a sport, az időbeosztás, a társas támogatás és a szabadidő értelmes eltöltése kerül terítékre.

Reziliencia – Kitartani a nehéz helyzetekben

A reziliens, lelkileg ellenállóképes emberek ugyanúgy érzékelik az akadályokat, csak azokat kihívásként képesek felfogni. Fontos tehát, hogy az egyes helyzeteket miként címkézzük. Valójában azt mondják, nincs is probléma a valóságban, az csak a fejünkben válik azzá, mert annak könyveljük el. A problémákra pedig a válaszreakciónk általában a feszültség, szorongás, stressz… Gyakran emiatt akadályozott a gyors és kreatív problémamegoldási útvonal is, hiszen többet foglalkozunk a probléma természetéből adódó stresszel. A kihívás ezzel szemben motiválja az embert, arra sarkallja, hogy minden kompetenciáját, erősségét összpontosítsa a feladatra, s mutassa meg: ezt is képes megcsinálni! A reziliencia tehát valamiképpen megkívánja, hogy átkeretezzük a helyzetet.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság tanácsai a reziliencia fejlesztésére: 

  1. jó kapcsolat fenntartása a családtagokkal, közeli barátokkal
  2. annak elkerülése, hogy a krízisekről és nehézségekről, mint elviselhetetlen probléma gondolkozzunk
  3. a megváltoztathatatlan helyzetek elfogadása
  4. reális célok kitűzése és a megvalósításuk iránti törekvés
  5. nehéz helyzetekben döntést hozni a következő lépésről
  6. a lehetőségek és önismeret keresése nehézségek vagy veszteségek után
  7. pozitív önértékelés kialakítása
  8. hosszú távú gondolkodás és a nehézségek tágabb kontextusban való értelmezése
  9. optimizmus
  10. saját magunk karbantartása lelkileg és testileg, törekvés a kiegyensúlyozott életre (rendszeres mozgás, helyes táplálkozás, pihenés, szükségleteink és érzéseink figyelembevétele)

Sport – Ép testben ép lélek

Természetesen a lelki egészségünk gondozása mellett épp olyan fontos a testi egészségünk karbantartása is. Mozduljunk ki hetente többször, akár rövidebb időre is. A sport fokozza a boldogsághormon termelődését, ellenállóbbá tesz és csökkenti a stresszt. Emellett magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat, a magabiztosság pedig elégedettséggel és boldogsággal jár együtt.

Időbeosztás – Maradjunk egyensúlyban

 A megfelelő időbeosztás kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne égjünk ki és ne vállaljuk túl magunkat. Ehhez szükséges az önismeret, hogy tudjuk, mennyit bírunk, és mikor vagyunk a leghatékonyabbak. Csak hogy egy példát említsünk: léteznek a „bagoly” és a „pacsirta” típusú emberek: azaz akik este, és akik reggel a leghatékonyabbak. Valószínűleg tisztában vagyunk azzal, hogy melyik kategóriába tartozunk, használjuk ki ezt tudatosan.

Priorizáljunk! A legtöbb ambiciózus ember sok dolgot szeretne egyszerre: de ahogy tapasztaljuk, sajnos az időnk és az energiánk is korlátozott. Ha elsőre túl bonyolult a fejünkben lévő kép, és nem tudunk rajta kiigazodni, akkor ragadjunk egy lapot és egy ceruzát, és írjunk egy listát az elvégzendő feladatokról/céljainkról. Ezután válasszuk ki az öt legfontosabbat, és a következő héten/hónapban koncentráljunk csak erre az 5-re!

Ennél a pontnál fontos megemlíteni a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését is. Szintén önmagunk megfigyelésével jöhetünk rá arra, hogy mennyire vagyunk családcentrikusak vagy karrieristák. Mindenesetre a feltöltődés, a szeretteinkkel való időtöltés akkor is kiemelten fontos, ha nagyon szeretjük, amit csinálunk.

Társas támogatás – A szeretet ereje 

Kapcsolódva az előző ponthoz, azok az emberek, akik jól működő, szeretetteljes emberi kapcsolatokkal rendelkeznek, kevesebbszer betegek, hatékonyabbak, könnyebben megbirkóznak az élet kihívásaival, s nem mellesleg: boldogabbak. Így, ha a kapcsolatainkat ápoljuk, és ezekbe időt és energiát fektetünk be, akkor az a munka világában is megtérül: jobb lesz a teljesítményünk, nagyobb lesz az ellenállóképességünk, s lesz belső hajtóerőnk, motivációnk.

 A szabadidő értelmes eltöltése

Végül, de nem utolsósorban fontos a feltöltődés, az olyan tevékenységekben való elmerülés, melyek kicsit eltávolítanak minket a munkától és a kötelezettségektől. A pszichológiában van egy olyan fogalom, hogy szelf-komplexitás, mely azt jelenti, hogy az embernek hányféle különböző szelfje van. Más vagyok, amikor dolgozom, amikor a családommal vagyok és amikor egyedül. Az emberek sokféle helyzetben és szerepben látják önmagukat, az önismeret sokféle szerep, cselekvés és kapcsolat köré szerveződik. Az emberek különböznek egymástól a szelf-komplexitásában (én-összetettség), vagyis a szelf elemeinek számában és sokféleségében. Azokat az embereket, akiknek kevés, viszonylag hasonló szelfrészük van, alacsony szelf-komplexitással rendelkezőknek, míg a sok, egymástól független szelfrésszel bíró embereket magas szelf-komplexitásúaknak nevezzük.

Ha az ember különböző helyzetekben képes kibontakoztatni magát, akkor könnyebben kezeli a kudarcot, hiszen bele tud kapaszkodni egy másik tevékenységbe. Ezt a sokszínűséget a szabadidőnk eltöltésében is el tudjuk érni. Például, ha a munkahelyen nem volt jó napom, akkor otthon elmerülhetek egy könyvben vagy egy finom vacsora elkészítésében.

Szintén vissza kell tehát térnem az első ponthoz, az önismerethez: ilyenkor jól jön, ha tudom, hogy mi vesz le engem a saját lábamról. Mi az a tevékenység, amibe belemerülve megfeledkezek egy kicsit a külvilágról? Hagyjunk időt a pihenésre, a feltöltődésre, mert ezek adnak lendületet a következő napokhoz. Merjük meghúzni a határt ott, ahol már tudjuk, hogy nem vagyunk produktívak többé és érezzük, hogy pihenésre vágyunk. Lehet, hogy azt hisszük, elvesztegetjük az időnket a kikapcsolódásra, de valójában akkor töltjük fel az elemeinket.

Remélem, hogy ezzel a sorozattal segíthettem Nektek elérni a belső egyensúlyt, mely a sikerhez mindenképpen szükséges, hiszen ne feledjük: a boldogság hozza magával a sikert, és nem fordítva.

 

Novák Dóra

Képek forrása: pexels.com