Csapatépítés a hatékonyabb munkavégzésért

A csapatépítő programok egyre divatosabbak a munkavállalók körében. Miért fontos odafigyelni arra, hogy jó közösség alakuljon ki a munkahelyen?

A csapatépítés előnyei:

 • Ha jobb kapcsolatot ápolnak a munkatársak egymással, akkor szívesebben is dolgoznak együtt,
 • A stressz és a felgyülemlett feszültség levezetésére és kiküszöbölésére is alkalmas,
 • Maradandó élményt nyújt (amit majd szívesen emlegetnek egy-egy unalmasabb napon),
 • A versenyszerű játékok ösztönző hatással lehetnek a munkavállalókra, hiszen ezáltal elősegíthetjük bennük a jobb, eredményesebb munkára törekvés érzését,
 • Barátságokat sző és ellentéteket mos el,
 • Bizalmat kelt a munkavállalók közt.

Hogyan álljunk neki?

Ahhoz, hogy meg tudjunk szervezni egy ilyen programot, három lépésen kell végighaladnunk.

 1. Gyűjtsünk információkat
 2. Döntsünk és szervezkedjünk
 3. Informáljunk
 4. Gyűjtsünk információkat

Fontos, hogy mielőtt nekilátunk a helyek lefoglalásának és egyéb fontos, de előre egyeztetendő dolognak, bizonyosodjunk meg arról, hogy hány emberről lenne szó és ők milyen programokat preferálnának. Ne felejtsük el őket arról is megkérdezni – hogyha tudjuk, hogy gyereket nevelnek -, hogy van-e lehetőségük elhelyezni őket, kell-e azzal számolnunk, hogy plusz fővel jön valaki.

A személyes kérdéseken kívül meg kell határoznunk azt az időpontot, ami megfelelő lehet az egész csapat számára. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy ha több napos, akkor hány nap kihagyás az, ami még nem okoz bonyodalmakat mind a cég munkája, mind a kiadások miatt. Ez utóbbinál fontos meghatároznunk azt a maximum értéket, amit erre szánunk, ilyenkor figyelembe kell vennünk több dolgot is: magát az utazást, a szállást (ha esedékes), a programhoz szükséges felszereléseket, ételeket, italokat stb.

 1. Döntsünk és szervezkedjünk

Ha már minden információnak a tudatában vagyunk, érdemes alaposabban utánajárni a dolgoknak. Nézzünk meg és mérlegeljünk minden lehetőséget, faragjunk le a költségekből és vegyük számba, hogy melyik megoldás lehet a legjobb. Számos csapatépítő programot, ötletet találhatunk az interneten is, ezek lehetnek egy-egy naposak, de előfordulhatnak több napos elfoglaltságok is.

A szervezés közben mindenképp egyeztessünk a cég főnökeivel, mind az időpont miatt, mind pedig az esetleges ötletek miatt is. Előfordulhat ugyanis, hogy igényt tartanak számos céggel kapcsolatos hivatalos dologra. Esetleg a céges póló viselése, vagy más reklámanyagok elviteléhez is ragaszkodhatnak.

Amennyiben szükség van, foglaljunk buszt az utazáshoz, vagy nézzünk körül a tömegközlekedési eszközök lehetőségei közt is. A legjobb, ha egyszerre megy a csoport, így nem kell tartani esetleges késésektől vagy további kiadásoktól, hiszen a legjobb, ha a cég állja az utazás költségét, nehogy rossz érzést váltson ki a dolgozókból az esetleges plusz költség.

 1. Informáljunk mindenkit

Mindenképp időben szóljunk az érintett személyeknek, hiszen fel kell készülniük. Minden fontos információt adjunk át, mikor és honnan indulunk, hova megyünk, kik jönnek, mikor érünk oda és vissza stb.

A főnökökkel is beszéljünk át utazás előtt a programra szánt összeget és annak megtérítését.

Legnépszerűbb csapaépítő programok, megoldások

Manapság már számos ötletes és szórakoztató megoldást biztosítanak a cégek, hiszen észrevették, hogy megéri ezzel foglalkozniuk, mert egyre inkább elterjednek az igények erre vonatkozóan.

Úgy gondolom ezek közül is a leginkább népszerűek manapság a szabaduló szobák. Már egész Magyarországon elérhetőek, ezerféle és fajtájúak. Elképesztő téma köré épülhetnek, a képzeletnek már szinte semmi nem szab határt. Találhatunk ezek közt logikai vagy ijesztő megoldásokat, ilyenkor azt kell mérlegelnünk, hogy melyik érné el jobban azt a hatást, amit kívánunk elérni.

Azonban a modern megoldások mellett nem szabad elfelejtenünk a mindenki által már ismert, leginkább az iskolai kirándulásokra hajazó kempingezéseket, táborozásokat sem. Megfelelő hangulatot tudunk biztosítani azzal is, ha találunk egy olyan nyugodt, csendes, de szép helyet, ahol esténként sütögethet, iszogathat a csapat, beszélgethetnek egymással a dolgozók és számos versenyszerű programot szervezhetünk, ehhez ötletes feladatokat adhat például a régebben a televízióban futó Egy perc és nyersz nevű műsorban található kihívások, de például az is jó, ha a környéken lehet túrázni, vagy van valami izgalmas programlehetőség a közelben (azért ne feltétlen a múzeumlátogatásokra és egyéb már az iskolában sem kedvelt programokra asszociáljunk).

 

Öhlmüller Anna