A sikerhez vezető út – 1. rész

Mindenki sikeres életről álmodik, de valójában mit is jelent számodra a siker? Mi kell ahhoz, hogy sikeres lehess, és milyen apró, a napirendedbe beilleszthető lépések segítenek Téged odáig elvezetni, hogy elégedett légy azzal, amid van? Cikksorozatunk a siker tényezőivel foglalkozik a pozitív pszichológia módszereit felkarolva.

Első lépés – Tisztázni, mit is jelent számodra a siker

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy minél részletesebben le tudod írni, vagy el tudod képzelni, hogy mit is szeretnél elérni, annál nagyobb valószínűséggel jársz sikerrel. Az agyunkban ugyanazok a folyamatok mennek végbe, amikor valamit elképzelünk, illetve, amikor át is éljük. Ezért fordulhat elő, hogy az emlékeink torzulnak: ha például félünk attól, hogy egy vizsgán elfelejtünk mindent, és rengetegszer elképzeljük ezt, akkor amellett, hogy nő az önbeteljesítő jóslatnak a valószínűsége, néha nem is tudunk különbséget tenni a valóság és a képzeletünk szüleményei között: tényleg megtörtént már velem, vagy csak annyiszor elképzeltem…?! Szerencsére agyunknak ez a tulajdonsága nem csak az ezekhez hasonló kellemetlen szituációkban mutatkozik meg: mi lenne, ha ezután a pozitív töltetű élményeket, elérendő célokat és álmokat kezdenénk el vizualizálni? A siker nagyrészt fejben születik: el tudom képzelni magam, amint megvalósítom amire vágyok, és ezzel erősödik az önbizalmam. A tudatosság, és az, hogy minél pontosabb elképzelésünk legyen arról, hogy milyen módon és milyen területen szeretnénk sikeresek lenni, nagyon fontos kiindulópont, amire építeni lehet.

A legtöbb ember számára a siker több tényezőből tevődik össze, ennek gyakran részei a boldogság, a teljesítmény, a jelentőség, azaz, hogy amit teszünk, annak van értelme, és a szellemi hagyaték, tehát hogy hagyunk magunk után valami értéket a világnak. Fontos, hogy a céljainkat amellett, hogy világosan fogalmazzuk meg, időnként felül is vizsgáljuk, hiszen ezek idővel változhatnak. Az önreflexióban segítségünkre lehet a naplóírás, ha összegzünk egy-egy hetet, hónapot, vagy amikor elérkezünk egy mérföldkőhöz: Mit értem el eddig? Miben kellene változtatnom, mire kellene több időt szánnom? Mi a következő lépés és merre tartok?

siker2

Dolgozzuk ki az oda vezető utat!

Ha valaki úgy gondolkodik a sikerről, hogy az egy konkrét cél elérését jelenti, akkor téved. Sikeresnek lenni ugyanis annyi, mint végighaladni egy úton, melyen megvalósítjuk terveinket és kibontakoztatjuk önmagunkat. Így a siker egy állomás, mely legjobb esetben még több sikerhez vezető utat kövez ki előttünk. Ahhoz, hogy elinduljunk ezen az úton, minden nap tennünk kell valamit, mely közelebb visz minket a céljainkhoz.

A Kaizen-módszer szerint elég, ha minden nap csupán 1 %-kal vagyunk jobbak annál, akik tegnap voltunk. Ehhez a legjobb módszer, ha elkezdünk kisebb szokásokat beiktatni a hétköznapjainkba. Ezeknek a megválasztása természetesen azon múlik, hogy milyen készségek, képességek és tudásanyag szükséges ahhoz, amit el szeretnénk érni. Ha például célom, hogy egy év múlva külföldön tanuljak, akkor érdemes minél inkább ráfeküdnöm az idegen nyelvekre, de az is hasznos, ha gyakran dobom be magam olyan idegen, szokatlan helyzetekbe, ahol egyedül kell helyt állnom, hiszen ilyen külföldön is gyakran elő fog fordulni velem. Mindez a gyakorlatban: ezentúl reggelente a villamoson ahelyett, hogy a telefonomat nyomkodnám, meghallgatok egy angol nyelvű podcast-et, amellyel fejlődik a hallgatásértésem, egyúttal a tájékozottságom is nő, hiszen érdekes témákat hallgatok, és fejlesztem magam. Az is működőképes, ha minden este elolvasok egy angol nyelvű cikket, és kiírom belőle az ismeretlen szavakat, vagy összefoglalom szóban 2-3 percben, hogy mit is olvastam. Emellett elkezdem kiterjeszteni a komfortzónám, és elmegyek olyan társaságokba is, ahol elsőre nem érzem magam otthonosan, de közben fejleszthetem azt a képességemet, hogy ismeretlenekkel hogyan is találjam meg a hangot, hogyan illeszkedjek be. Ezek a lépések gyakran semmivel sem igényelnek több energiát, mint amennyit egyébként is elhasználunk egy nap, csupán átcsoportosítjuk azokat, és olyan dolgokra kezdjük el fordítani, melyek hosszú távon mindenképpen jövedelmezők lesznek.

Szokások megszilárdítása, melyek előre visznek

Sokszor nehéz, hogy ezeket a szokásokat meghonosítsuk, és ne csak egy futó fellángolás legyen az egész. Ehhez nagy segítség, ha minden nap emlékezteted magad, hogy mit miért csinálsz, és hogy mit is szeretnél elérni (ezzel erősítve az első pontban említett vizualizáció hatását is). Emellett segíthet, ha ezeket a szokásokat olyan dolgokhoz kötöd, amit egyébként is szeretsz csinálni, amik boldoggá tesznek, vagy esetleg már létező szokásokhoz kapcsolod őket. Például miért is ne olvashatnál egy angol cikket egy forró tea mellett? Vagy miért ne edzhetnél a legjobb barátaiddal? Ha többen részt veszünk egy-egy szokás kialakításában, akkor hatékonyabbak lehetünk, hiszen tartjuk egymásban a lelket, és segítünk egymásnak átlendülni a holtpontokon.

Minden nap 1 %-al több, az már egy hét alatt szép fejlődést mutat, és ha csak minden nap teszel egy kis lépést afelé, amire nagyon vágysz, akkor sokkal rövidebb lesz az út, mint gondolnád.

Cikkünk következő részében rátérünk arra, hogy milyen táptalaj szükséges a sikerhez: Hogyan teremtsünk egyensúlyt és milyen szokásokat, gyakorlatokat érdemes beiktatni a mindennapjainkba?

Tartsatok velünk!

Novák Dóra

 

A cikk a Jog és Elme oldalán is megjelent: https://jogeselme.wordpress.com/2018/09/30/a-siker-fele-vezeto-ut-a-kezdetek/

Forrás:

Siker: a teljesítmény pszichológiája, HVG könyvek, 2018.

Allan Pease, Barbara Pease: A válasz – a teljes élet titka, Libri Könyvkiadó, 2017.