Így használd a bullet journalt!

Mostanában egyre több helyen, instagram-on, életmóddal, produktivitással foglalkozó oldalakon, videókban találkozhatunk a kifejezéssel, bullet journal. De mit jelent ez az egyre több helyen felbukkanó szó? Hogyan segíthet abban, hogy produktívabbak és összeszedettebbek legyünk?

Mi is az a bullet journal?

A bullet journal-nek pontos magyar fordítása nincs, de talán a listázó gyorsnaplózás lehetne a legpontosabb fordítás, amivel leírhatjuk ennek az egyszerű füzetnek a funkcióját. Ha már képtelen vagy a különböző noteszekbe és papírfecnikre felírogatott jegyzeteidet, gondolataidat egyben tartani, vagy szükséged van a rendszer fizikai valóságára és egyszerűen nem működnek a telefonra vagy Excel-táblázatba készített jegyzetek és listák, akkor ezt a fajta naplózási technikát neked találták ki. Használhatod teljesen személyre szabva, saját szempontjaidnak és szokásaidnak annyi teret engedve a lapokon, amennyi szükséges, lehet minimalista stílusú, mindenfajta rajz és színezgetés nélkül, de akár egy igazi Pinterest-komptatibilis darab is. A legmegfelelőbb egy kockás vagy pöttyös lapokkal ellátott füzet, de én személy szerint simát használok (igaz, hogy elég sok időbe telik az egyenes vonalak meghúzása), illetve egy közepes (szerintem a legjobb az A/5-ös) méret, hogy ne legyen túl nehéz és magaddal tudd vinni mindenhova. Az egésznek a lényege, hogy ezt a teljesen átlagos füzetet a neked hasznos tartalmakkal, paraméterekkel, mintákkal, beosztással és jelölésekkel töltheted meg.

Hogyan teszi jobbá a mindennapokat?

  • Rendezettség: A napló vezetése által saját magamon is tapasztaltam, hogy fejben is sokkal könnyebben össze tudtam rakni, hogy mit kell megcsinálnom aznap, mi fog történni, mivel, mikorra kell végeznem stb. Továbbá nagyon megkönnyíti az időbeosztást, hiszen előre el tudsz gondolkodni rajta, hogy mire mennyi időt kell szánnod és sokkal kevésbé lesz lehetséges az én életemet is folyamatosan megnehezítő elúszás.
  • Célok: Ha a bullet journal a céljaidnak is teret enged és ezek konkrétan megfogalmazásra és kitűzésre kerülnek, akkor sokkal motiváltabb leszel a megvalósításban, mintha csak magadban dédelgeted az álmaidat. Igazából már tapasztaltam, hogy ez a mechanizmus csak akkor működik, ha kisebb részfeladatokat készítünk, mert a túl nagy dolgoktól mindenki megijed és fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá.
  • Hobbi: Embertípustól függ, de pihentető lehet a napló részleteinek kidolgozása, hiszen mivel személyre szabott lehet, rajzok, motivációs idézetek, táblázatok gazdagíthatják, a dekorációnak és a tematikának csak a képzelet szabhat határt. Pont a kötetlenségéből adódóan jó kikapcsolódás lehet azoknak, akik szeretnek alkotni.

De mégis mi kerüljön egy bullet journal-be­?

Habár tényleg az a lényege, hogy teljesen személyre szabhassuk, a kezdetekhez nem árthat néhány alapvető funkció, amit egy bullet journal betölthet. Mire használjuk?

  • szokáskövető: Ha van néhány alapvető szokás, aminek gyakorlásával fejlődni próbálunk, nagyon hatékony lehet, ha minden nap dokumentáljuk, hogy csináltuk-e aznap az adott dolgot. Egy egyszerű táblázatba foglalhatjuk, hogy aznap edzettünk-e, ittunk-e elég vizet, készültünk-e egy nyelvvizsgára vagy tanultunk-e, és így konkrét képet kaphatunk a hónap végén a fejlődésünkről.
  • a hónap céljai: Nekem személy szerint nagyon hasznos volt egy-egy hónap elején megfogalmazni a céljaimat, mert így rá tudtam fókuszálni egy-egy fontosabb területre és ösztönzött, hogy nagyon szerettem volna kipipálni a pontokat. Persze oda kell figyelni arra, hogy teljesíthetők és elég konkrétak legyenek ezek a célok. Ha valakinek jobban működik, meg lehet ugyanezt csinálni az évre, egy-egy hétre vagy a saját magunk által felállított időtartamra is.
  • index: Érdemes egy tartalomjegyzéket létrehozni a napló elején, így, ha már sok minden van a füzetben, könnyebben visszakereshetjük, amire szükség van. Ehhez természetesen nem szabad elfeledkezni arról, hogy beszámozzuk az oldalakat.
  • motivációs oldal: Az én bullet journal-em minden hónap elején tartalmaz egy ilyet és őszintén szólva nagyon sok erőt ad, ha elkeseredek, vagy valamihez nincs kedvem. Általában idézeteket írok ide, képeket ragasztok, vagy rajzolok, de a lényeg, hogy legyen ennek az oldalnak valami köze a személyes ambícióhoz.

Összeségében a bullet journal sokkal hatékonyabbnak bizonyult az esetemben, mint a hagyományos határidőnaplók, és rengeteget segített abban, hogy fókuszáltabb legyek, vagy hogy egyáltalán tudjam, hogy mi történik körülöttem, és nagyon tudom ajánlani azoknak, akik hasonló nehézségekkel küzdenek.

Bodor Anna